Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2019”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 10 maja 2019 r.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Wydział Obszarów Wiejskich
Wybrzeże Słowackiego 12-14
50 – 411 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Informacje nt. konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90-30 lub 71 776-90-51.
Regulamin Konkursu (format PDF)
Karta zgłoszenia produktu (format PDF)