Wspieranie tworzenia systemów jakości żywności (3 godziny):
- Systemy jakości żywności i inne formy wyróżniania produktów wysokiej jakości
- Europejski system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń,/p>
Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności
- Europejski system Rolnictwa Ekologicznego
- Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych
- Krajowy system „Jakość Tradycja”
- Krajowy system Produkcja Integrowana
- Wybrane programy wyróżniania produktów np. Europejskie Dziedzictwo Kulturowe, lokalne marki
- współpraca między podmiotami wykonującymi działalność gospodarczą na obszarze wiejskim objętym LSR w zakresie świadczenia usług turystycznych, rozwijania rynków zbytu produktów lub usług lokalnych
- marki lokalne na obszarze Dolnego Śląska, Polski, przykłady dobre praktyki,
- sieciowanie usług np. karty rabatowe, sieciowanie branżowe itd…
Jak stworzyć krótkie łańcuchy dostaw w sektorze rolno spożywczym (3 godziny):
- uwarunkowania sprzedaży produktów rolnych przetworzonych i nieprzetworzonych: sprzedaż rolnicza bezpośrednia, działalność marginalną, lokalną i ograniczona, handel detaliczny, nowe przepisy podatkowe limitów sprzedaży dla rolników,
- formy krótkich łańcuchów dostaw
- rolnictwo wspierane społecznie RWS, gospodarstwa lub ogrody społeczne, paczka od rolnika, ruch slowfood, stowarzyszenia konsumentów i producentów, paczka izerska - dobre praktyki w ww. zakresie w Polsce i na świecie.
Uwaga: szkolenie nie dotyczy inkubatorów a wprowadzaniu żywności do obrotu. W szkoleniu mogą też wziąć mieszkańcy zamierzający uruchomić lub zalegalizować swoją sprzedaż.